Megosztás

Ha épp a lakásfelújítás gondolata foglalkoztat bennünket, szinte biztosan felvetődik a kérdés, hogy a tapéta vagy a festés a jobb választás. Mindenkinek van véleménye, melyik a szerencsésebb megoldás, most azonban sorra szedtük, melyik milyen előnyökkel rendelkezik.

Amit a tapétázásról tudni kell…

Mindenekelőtt azt kell elmondani, hogy a mai korszerű tapéták sokban különböznek nagyanyáink papírtapétáitól. Napjainkra több típus népszerűvé vált, különösen az úgynevezett vlies tapéták keresettek. Ezek tulajdonképpen gyapjúrostos tapéták, amelyek több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek; strapabírók, egyszerűen karbantarthatók, ráadásul a felhelyezésük is könnyen elvégezhető. A széles kínálatban mindenki megtalálhatja a maga ízlésének és lakberendezésének megfelelő textúrákat; egyszínű és mintás vlies tapéták közül válogathatunk, sőt, úgynevezett dizájner-tapéták is rendelkezésre állnak.

Ha a tapétázás mellett döntünk, mindenképpen érdemes alaposan mérlegelni, hány tekercsre lesz szükségünk. Ezt egyszerű matematikai műveletekkel kiszámíthatjuk, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a mintás tapéták esetében a mintaismétlődés ráhagyással jár, vagyis a szélesség nem jelent azonos méretű takarást.

Tagadhatatlan, hogy a tapéta felragasztása a gyakorlatlan kezeknek nagyobb kihívást jelent, mint a festés, azonban a korszerű igényes tapéták megérik a rájuk fordított időt; igazán szép összhatást képesek biztosítani.

De mi a helyzet a festéssel?

A lakás kifestését mi magunk is könnyedén elvégezhetjük; különösebb tapasztatra sincs szükségünk, de némi kézügyesség és alaposság azért jól jön… Ne feledkezzünk meg a színek szerepéről sem; a világos árnyalatok segítik a benapozottságot, ráadásul képesek optikai szempontból nyújtani a teret, míg a sötétebb árnyalatok inkább kellemes félhomályt teremtenek.

Festés vagy tapétázásHa mi magunk végezzük el a festést, akár jelentős összegeket is megtakaríthatunk, hiszen nem kell megfizetnünk a szakemberek szolgáltatásait; míg a tapétázással könnyedén meggyűlhet a bajunk, ha először vállalkozunk ilyen munkára, addig a falfestés akár tapasztalat nélkül is elvégezhető.

Kombinálhatunk is!

Érdemes megjegyezni, hogy a tapétázás és a festés akár kombinálható is! A két megoldás jól megfér egymás mellett; manapság igencsak népszerűek azok a tapéták, amelyeket kizárólag a központi falfelület hangsúlyozására, illetve díszítésére használunk. Egy ilyen felülettel harmóniát vagy épp kontrasztot teremthetünk.

Előfordulhat, hogy az ízlésünknek megfelelő tapéta túlzottan harsány, túlságosan is megtöltené a teret, ha a teljes falfelületet takarnánk vele. A markáns minták túlzottan is meghatározzák a teret, ezért érdemes őket kisebb felületen alkalmazni.

Egy-egy minőségi tapéta használata akár jelentősebb költségekkel járhat, különösen abban az esetben, ha a felragasztását szakemberre bíznánk. Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzösszeg, a Minikölcsön megoldást nyújthat számunkra; 0% THM expressz szolgáltatással, külön díj ellenében, illetve 24,9% THM normál szolgáltatással.

Kapcsolódó cikkek:

kutyatartás költségei

A kutyatartás költségei – Mennyibe kerül egy kutya tartása?

| Tippek | No Comments
Egy kutya rengeteg örömöt szerez számunkra, de felelős állattartóként biztosítanunk kell számára a megfelelő gondoskodást. Számba vettük a kutyatartás költségeit. Ha most tervezzük a kutyus beszerzését, járjunk utána alaposan, milyen…

Olajsütő választás körültekintéssel

| Tippek | No Comments
Az olajsütő nagyszerű szolgálatot tesz számunkra, ha szívesen fogyasztunk sült hasábburgonyát, ízletes csirkefalatokat vagy más olyan ételeket, amiket bő zsírban kell sütnünk. Az olajsütő segítségével ezeknek a finomságoknak az elkészítése…

Borhűtő vásárlás okosan

| Tippek | No Comments
Ha igazi borkedvelők vagyunk, figyelmet kell fordítanunk a borok megfelelő tárolására. Ha nem áll rendelkezésünkre borospince, akkor borhűtőre van szükségünk. Jól tudjuk, hogy a minőségi borokat nem érdemes a hűtőszekrényben…

Megosztás