Megosztás

A mindennapi életünk során rengeteg lehetőségünk nyílik arra, hogy akár jelentős összegeket takarítsunk meg. A legtöbb esetben még lemondásra sincs szükségünk, csupán némi odafigyelésre.

Használjuk tudatosan a vízcsapokat!

Az elfogyasztott csapvízért természetesen fizetnünk kell, nem is keveset. Érdemes tehát csökkenteni az elhasznált vízmennyiséget, hiszen ilyen módon jelentős megtakarítást érhetünk el, ráadásul a környezetünkért is tehetünk valamit.

Két dolgot tehetünk. Mindenekelőtt figyeljünk oda a szokásainkra! Fogmosás közben semmi sem indokolja, hogy folyassuk a vizet, ugyanez igaz arra az esetre is, amikor tusolás közben szappanozzuk magunkat. Ha ilyen esetekben elzárjuk a vizet, éves szinten több ezer forintot spórolhatunk meg.

Spórolás tippek háztartásSőt, ennél is nagyobb megtakarításra tehetünk szert úgynevezett perlátorok segítségével. A perlátor egy apró fémszerkezet, amit a csaptelepek kifolyásánál kell elhelyezni; tulajdonképpen nem tesznek mást, csupán levegővel dúsítják a kifolyó vizet. Ennek köszönhetően az átfolyó víz mennyiségét akár negyedére csökkenthetjük. Kádtöltés esetén természetesen hasztalan marad, de a folyó víz használata során rengeteg vizet megtakaríthatunk ilyen módon.

Figyeljünk az energiamegtartásra főzés közben is!

A fedő nagyszerű találmány, használjuk bátran… Főzés közben a hőveszteséget jelentős mértékben csökkenthetjük a fedők használatával; a víz gyorsabban felforr, a készülő étel pedig alacsonyabb fokozaton főzhető, ha az edényt lefedjük. Törekedjünk ara, hogy az ételeinket takarékon készítsük, illetve igyekezzünk kihasználni a maradékhőt! Ha így teszünk, éves szinten akár 10 ezer forintot meghaladó megtakarítást érhetünk el.

Fűtsünk okosan!

Tartsuk szem előtt, hogy minden egyes Celsius-fokkal, amiről lemondunk, hozzávetőlegesen 6 százalékkal csökkenthetjük a fűtés költségét. Természetesen nem az a célunk, hogy némi anyagi megtakarítás érdekében folyamatosan dideregjünk; a nem megfelelően szigetelő nyílászárók tömítésével, a radiátorok mögött elhelyezett szigetelőlappal, tudatosabb szellőztetéssel és a megfelelő páratartalom biztosításával jelentős mennyiségű hőenergiát takaríthatunk meg!

Használjuk az energiatakarékos megoldásokat és alkalmazzunk automata szabályzókat, amelyek gondoskodnak a lakás túlfűtésének elkerüléséről!

Szabaduljunk meg a rég nem használt tárgyaktól!

Minden háztartásban egész sor olyan tárgy található, amit valójában soha nem használunk. Ezeket csak tároljuk, majd előbb vagy utóbb egy lomtalanítás alkalmával kidobjuk őket. Ha biztosak vagyunk benne, hogy valamire már nincs szükségünk, de még teljesen használható, adjuk el őket! Az apróhirdető oldalakon és a közösségi média bizonyos csoportjaiban ezt könnyedén megtehetjük. Érdemes tudni, hogy nem üzletszerű kereskedőként, a jogszabályban meghatározott éves értékhatás alatt ezt teljesen legálisan megtehetjük.

Ezért éri meg takarékoskodni!

A tudatos megtakarításnak köszönhetően végre megengedhetünk magunknak olyan dolgokat, amire régóta vágytunk. Az így elért megtakarításokból fedezhetjük egy esetleges kölcsön kamatait vagy felhasználjuk a saját pénzeszközeink gyarapítására is.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás