Megosztás

A mindennapi életünk során rengeteg lehetőségünk nyílik arra, hogy akár jelentős összegeket takarítsunk meg. A legtöbb esetben még lemondásra sincs szükségünk, csupán némi odafigyelésre.

Használjuk tudatosan a vízcsapokat!

Az elfogyasztott csapvízért természetesen fizetnünk kell, nem is keveset. Érdemes tehát csökkenteni az elhasznált vízmennyiséget, hiszen ilyen módon jelentős megtakarítást érhetünk el, ráadásul a környezetünkért is tehetünk valamit.

Két dolgot tehetünk. Mindenekelőtt figyeljünk oda a szokásainkra! Fogmosás közben semmi sem indokolja, hogy folyassuk a vizet, ugyanez igaz arra az esetre is, amikor tusolás közben szappanozzuk magunkat. Ha ilyen esetekben elzárjuk a vizet, éves szinten több ezer forintot spórolhatunk meg.

Spórolás tippek háztartásSőt, ennél is nagyobb megtakarításra tehetünk szert úgynevezett perlátorok segítségével. A perlátor egy apró fémszerkezet, amit a csaptelepek kifolyásánál kell elhelyezni; tulajdonképpen nem tesznek mást, csupán levegővel dúsítják a kifolyó vizet. Ennek köszönhetően az átfolyó víz mennyiségét akár negyedére csökkenthetjük. Kádtöltés esetén természetesen hasztalan marad, de a folyó víz használata során rengeteg vizet megtakaríthatunk ilyen módon.

Figyeljünk az energiamegtartásra főzés közben is!

A fedő nagyszerű találmány, használjuk bátran… Főzés közben a hőveszteséget jelentős mértékben csökkenthetjük a fedők használatával; a víz gyorsabban felforr, a készülő étel pedig alacsonyabb fokozaton főzhető, ha az edényt lefedjük. Törekedjünk ara, hogy az ételeinket takarékon készítsük, illetve igyekezzünk kihasználni a maradékhőt! Ha így teszünk, éves szinten akár 10 ezer forintot meghaladó megtakarítást érhetünk el.

Fűtsünk okosan!

Tartsuk szem előtt, hogy minden egyes Celsius-fokkal, amiről lemondunk, hozzávetőlegesen 6 százalékkal csökkenthetjük a fűtés költségét. Természetesen nem az a célunk, hogy némi anyagi megtakarítás érdekében folyamatosan dideregjünk; a nem megfelelően szigetelő nyílászárók tömítésével, a radiátorok mögött elhelyezett szigetelőlappal, tudatosabb szellőztetéssel és a megfelelő páratartalom biztosításával jelentős mennyiségű hőenergiát takaríthatunk meg!

Használjuk az energiatakarékos megoldásokat és alkalmazzunk automata szabályzókat, amelyek gondoskodnak a lakás túlfűtésének elkerüléséről!

Szabaduljunk meg a rég nem használt tárgyaktól!

Minden háztartásban egész sor olyan tárgy található, amit valójában soha nem használunk. Ezeket csak tároljuk, majd előbb vagy utóbb egy lomtalanítás alkalmával kidobjuk őket. Ha biztosak vagyunk benne, hogy valamire már nincs szükségünk, de még teljesen használható, adjuk el őket! Az apróhirdető oldalakon és a közösségi média bizonyos csoportjaiban ezt könnyedén megtehetjük. Érdemes tudni, hogy nem üzletszerű kereskedőként, a jogszabályban meghatározott éves értékhatás alatt ezt teljesen legálisan megtehetjük.

Ezért éri meg takarékoskodni!

A tudatos megtakarításnak köszönhetően végre megengedhetünk magunknak olyan dolgokat, amire régóta vágytunk. Az így elért megtakarításokból fedezhetjük egy esetleges kölcsön kamatait vagy felhasználjuk a saját pénzeszközeink gyarapítására is.

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás