Megosztás

Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor a törlesztés fizetése nehézségekbe ütközik. Ilyenkor jelent áthidaló megoldást a futamidő-hosszabbítás, vagyis a prolongáció.

Kölcsön prolongációFontos tudni, hogy a kölcsön egy évre vetített, tőkén felül fizetendő kamatait és költségeit az úgynevezett teljes hiteldíj mutató (THM) írja le, ez azonban nem tartalmaz olyan eseti vagy esedékes költségeket, mint a késedelmi kamat vagy futamidő-hosszabbítás.

A teljes hiteldíj mutató (THM) tehát alkalmas arra, hogy tisztán láthassuk a kölcsönnel járó költségeket, illetve alkalmas a különböző hiteltermékek összehasonlítására is. Ugyanakkor komplexebb összefüggéseket is szem előtt kell tartanunk; ha fennáll a fizetésképtelenség veszélye, milyen feltételek mellett kérhetünk halasztást, illetve mekkora prolongációs díjra kell számítanunk.

Természetesen a Minikölcsönnél is van lehetőség a kölcsön futamidejének meghosszabbítására; számunkra szükséges alkalommal kérhetünk halasztást, de csakis a futamidő lejárta előtt. A hosszabbítás időtartama 30 nap lehet. Ha futamidő hosszabbítást szeretnénk kérni, legkésőbb a futamidő lejártának napjáig el kell utalnunk a prolongációs díjat és az aktuális kamatot. Minden egyes prolongáció alkalmával az eredeti futamidőhöz képest 30 nappal későbbre tolódik a futamidő lejárata.

Mikor jó és mikor rossz?

A prolongációs díj megfizetése időt eredményez számunkra, némi szabadsághoz és levegőhöz jutunk, ha nem várt eseményekkel kell szembenéznünk. Persze látni kell, hogy a futamidő-hosszabbítás nem kínál érdemi megoldást, a tartozás továbbra is fennáll, csupán haladékot nyerhetünk ilyen módon.

A Minikölcsön esetében a prolongációs díj a választott hitelösszeg és a futamidő függvényében változik; minél magasabb a hitelösszeg, annál magasabb a prolongáció díja is, a futamidő hossza azonban csökkenti a várható hosszabbítási költséget. A Minikölcsön prolongációs díjtáblázatát itt találjuk.

Ha a futamidő alatt többszöri alkalommal hosszabbítást kell kérnünk, akár a legkedvezőbb konstrukció is rendkívül költségessé válhat. Emiatt érdemes kiemelt figyelmet fordítani a törlesztőrészletek megválasztására. Válasszuk a bevételeinknek és kiadásainknak megfelelő ütemezést, így elkerülhetjük a prolongációval járó terheket.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás