Megosztás

Valóságos mozit varázsolhatunk a nappalinkból. Ehhez csupán megfelelő hangzást biztosító eszközre, egy vászonra (vagy egy nagy fehér falfelületre) és egy projektorra lesz szükségünk. Mutatjuk, mit kell tudni a projektor választás előtt.

Néhány évvel ezelőtt a projektorok ára még igencsak magas volt, emiatt sokan inkább lemondtunk róla. Mára viszont rengeteget változott a helyzet, a szerényebb képességű készülékeket már kifejezetten kedvező áron vásárolhatjuk meg, de a jobb felbontással és színminőséggel rendelkezők is elérhetővé váltak. Érdemes tudni, milyen szempontokat tartsunk szem előtt, hogy a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező készüléket vásárolhassuk meg.

Léteznek „univerzális” projektorok, amelyek mozizáshoz, játékokhoz és prezentációk kivetítéséhez is relatív jól használhatók, ugyanakkor ezek egyik esetben sem nyújtanak tökéletes választást. Olyanok, mint a négyévszakos abroncsok; télen-nyáron használhatjuk őket, de mindig kompromisszumos választást jelentenek. Hasonló mondható el a projektorokról is. A szerényebb képességű készülékek nem képesek minőségi képet biztosítani filmezés során, a felsőkategóriás projektorok pedig túl drágák ahhoz, hogy prezentálásra használjuk őket.

Az ideális választás érdekében tehát olyan szempontokat kell figyelembe vennünk, mint a szállíthatóság, a rugalmas csatlakoztathatóság, a kontraszt és a fényerő. Persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a legmagasabb minőség sem nyújt jó vizuális élményt, ha megfeledkezünk az árnyékolásról.

Figyelnünk kell a készülék elhelyezésére is, illetve meg kell keresnünk az ideális beesési szöveg. A projektorok minimum és maximum képátlóval rendelkeznek a vetítési távolságra vonatkozóan, ezt tartsuk szem előtt a kiválasztásnál, illetve az elhelyezésnél. A trapézkorrekció segít abban, hogy akár a fejünk felett elhelyezett projektor is megfelelő megjelenítést adjon. Persze minél kisebb a korrekció mértéke, annál jobb végeredményre számíthatunk.

Nagy felbontású projektorra akkor lesz szükségünk, ha ki tudjuk használni a képességeit. Ha előadások prezentálására szeretnénk készüléket vásárolni, aligha érdemes 3840 x 2160 UHD felbontást választanunk. A kapható legkisebb felbontású készülékeket azonban érdemes kerülni; ezek rendszerint „ősrégi” modellek, amelyek valószínűleg más tekintetben sem felelnek meg a korszerű elvárásoknak, ráadásul tartsuk szem előtt azt is, hogy az igényeink változnak. Előfordulhat, hogy ma még csak prezentációkat tartanánk, de legközelebb már „széles vásznon” néznénk a kedvenc mozifilmünket.

Figyeljünk arra, hogy a kiválasztott projektor relatív alacsony zajszinttel rendelkezzen! Egy alacsonyabb kategóriába sorolható projektor esetében 30 dB feletti zajszintre kell számítanunk, ami filmezés során a csendes jeleneteknél zavaró lehet. Érdemes szem előtt tartani az összefüggést, miszerint a takarékos üzemmódban használt lámpák alacsonyabb fordulatszámú hűtést követelnek meg.

Az alapfelszereltséggel rendelkező, szerényebb képességű készülékek akár 20-30 ezer forinttól elérhetők, a profi projektorok ára azonban gyakran meghaladja a 200 ezret. A Minikölcsön segítséget jelent, ha ilyen készüléket szeretnénk vásárolni.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás