Megosztás

Valóságos mozit varázsolhatunk a nappalinkból. Ehhez csupán megfelelő hangzást biztosító eszközre, egy vászonra (vagy egy nagy fehér falfelületre) és egy projektorra lesz szükségünk. Mutatjuk, mit kell tudni a projektor választás előtt.

Néhány évvel ezelőtt a projektorok ára még igencsak magas volt, emiatt sokan inkább lemondtunk róla. Mára viszont rengeteget változott a helyzet, a szerényebb képességű készülékeket már kifejezetten kedvező áron vásárolhatjuk meg, de a jobb felbontással és színminőséggel rendelkezők is elérhetővé váltak. Érdemes tudni, milyen szempontokat tartsunk szem előtt, hogy a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező készüléket vásárolhassuk meg.

Léteznek „univerzális” projektorok, amelyek mozizáshoz, játékokhoz és prezentációk kivetítéséhez is relatív jól használhatók, ugyanakkor ezek egyik esetben sem nyújtanak tökéletes választást. Olyanok, mint a négyévszakos abroncsok; télen-nyáron használhatjuk őket, de mindig kompromisszumos választást jelentenek. Hasonló mondható el a projektorokról is. A szerényebb képességű készülékek nem képesek minőségi képet biztosítani filmezés során, a felsőkategóriás projektorok pedig túl drágák ahhoz, hogy prezentálásra használjuk őket.

Az ideális választás érdekében tehát olyan szempontokat kell figyelembe vennünk, mint a szállíthatóság, a rugalmas csatlakoztathatóság, a kontraszt és a fényerő. Persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a legmagasabb minőség sem nyújt jó vizuális élményt, ha megfeledkezünk az árnyékolásról.

Figyelnünk kell a készülék elhelyezésére is, illetve meg kell keresnünk az ideális beesési szöveg. A projektorok minimum és maximum képátlóval rendelkeznek a vetítési távolságra vonatkozóan, ezt tartsuk szem előtt a kiválasztásnál, illetve az elhelyezésnél. A trapézkorrekció segít abban, hogy akár a fejünk felett elhelyezett projektor is megfelelő megjelenítést adjon. Persze minél kisebb a korrekció mértéke, annál jobb végeredményre számíthatunk.

Nagy felbontású projektorra akkor lesz szükségünk, ha ki tudjuk használni a képességeit. Ha előadások prezentálására szeretnénk készüléket vásárolni, aligha érdemes 3840 x 2160 UHD felbontást választanunk. A kapható legkisebb felbontású készülékeket azonban érdemes kerülni; ezek rendszerint „ősrégi” modellek, amelyek valószínűleg más tekintetben sem felelnek meg a korszerű elvárásoknak, ráadásul tartsuk szem előtt azt is, hogy az igényeink változnak. Előfordulhat, hogy ma még csak prezentációkat tartanánk, de legközelebb már „széles vásznon” néznénk a kedvenc mozifilmünket.

Figyeljünk arra, hogy a kiválasztott projektor relatív alacsony zajszinttel rendelkezzen! Egy alacsonyabb kategóriába sorolható projektor esetében 30 dB feletti zajszintre kell számítanunk, ami filmezés során a csendes jeleneteknél zavaró lehet. Érdemes szem előtt tartani az összefüggést, miszerint a takarékos üzemmódban használt lámpák alacsonyabb fordulatszámú hűtést követelnek meg.

Az alapfelszereltséggel rendelkező, szerényebb képességű készülékek akár 20-30 ezer forinttól elérhetők, a profi projektorok ára azonban gyakran meghaladja a 200 ezret. A Minikölcsön segítséget jelent, ha ilyen készüléket szeretnénk vásárolni.

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás