Megosztás

A konyhai tűzhely vásárlása kérdések egész sorát veti fel: gáz- vagy elektromos tűzhelyet válasszunk, milyen árkategória mellett döntsünk, milyen tulajdonságokra figyeljünk?

Az elektromos- és a gáztűzhelyek is rendelkeznek előnyös tulajdonságokkal, ezért számos jellemzőt érdemes szem előtt tartani, mielőtt egyik vagy másik típus mellett döntünk.

Amit az elektromos tűzhelyekről tudni érdemes…

A korábbi évtizedekben az elektromos tűzhelyek üzemeltetése drágább volt, amit elsősorban az alacsony gázárak indokoltak. Mára a gáztűzhelyek elvesztették ezt az előnyüket, a villamos energiát használó tűzhelyek pedig egyre jobb energiatakarékosságra lettek képesek. Sőt, a fejlett villanytűzhelyek ma már ugyanolyan gyorsan képesek elkészíteni az ételeinket, mint a gáztűzhelyek.

A régi típusú, vaslappal rendelkező tűzhelyek esetében lassú felmelegedéssel kellett számolnunk; ez kiváló hőtartást biztosított, viszont nagyon ritkán használtuk ki. Emiatt jelentős mennyiségű villamos energiát veszítettünk. Miután megjelentek a kerámialapos villanytűzhelyek, többé nem okozott problémát a lassú felmelegedés, ráadásul ezek a készülékek már alacsonyabb energiafelhasználás mellett is kiváló hatásfokra képesek.

Később pedig megjelentek az úgynevezett indukciós főzőlapok, amelyek esetében a hőenergia nem az ellenállásnak, hanem a mágneses indukciónak köszönhetően keletkezik. Az ilyen tűzhelyek használata során nem maga a főzőfelület, hanem a mágnesezhető anyagból készült edény melegszik fel, így nem kell maradék hővel és utólagos hőveszteséggel számolni. Persze meg kell említeni, hogy esetükben csakis olyan edények használhatók, amelyek anyaga mágnesezhető.

A gáztűzhelyekről…

A gáztűzhelyek kapcsán szintén elmondható, hogy a gyártók jelentős fejlődést értek el; fokozatmentes szabályozókkal és égésbiztosítókkal találkozunk. Ezek miatt a gáztűzhelyek használata kényelmesebbé és biztonságosabbá vált. Rengeteget fejlődött a sütőjük is, azonban a gáztüzelésű sütőterek hőeloszlása fizikai tulajdonságai miatt nem lehet olyan egyenletes, mint amit az elektromos sütők esetében megszokhattunk. Valójában ez a probléma szülte az úgynevezett kombinált tűzhelyeket, amelyek esetében gáz főzőfelületet és elektromos sütőt találunk.

Tűzhelyek árai

A skála rendkívül széles; alapfelszereltségű és űrkorszaki tűzhelyekkel is találkozunk, ezért következtetéseket nagyon nehéz levonni. Általánosságban viszont kijelenthető, hogy az olcsó gáztűzhelyek olcsóbbak az olcsó elektromos készülékeknél. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy páraelszívóra és légbevezetőre is szükség lesz, egyes gázszolgáltatók esetében pedig a mágnesszelep és az áramlásérzékelő is kötelező tartozék.

A legolcsóbb gáztűzhelyek jellemzően 50 ezer forintért vásárolhatók, a felsőkategóriás termékek árai a 200 ezret is meghaladhatják. A villamos tűzhelyek alsó kategóriája nagyból 60 ezertől érhető el, a legdrágábbak itt is meghaladhatják a 200 ezret.

Érdemes előnyben részesíteni a magas ár-érték aránnyal rendelkező tűzhelyeket; ezek rendszerint a neves gyártók középkategóriás termékei közül kerülnek ki. Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, éljünk a Minikölcsön által kínált lehetőséggel és válasszunk olyan készüléket, ami sok éven át hű társunk lesz a konyhában!

Biztonság

A biztonságról mindenképpen érdemes külön szót ejteni, hiszen a legfontosabb tulajdonság, különösen abban az esetben, ha kisgyermek van a családban.

A gáztűzhelyek esetében a nyílt láng jelenti az elsődleges veszélyforrást, emiatt figyelni kell, éghető anyag ne kerülhessen a főzőfelület közelébe. A legnagyobb problémát az elsőgenerációs gáztűhelyek jelentik, amelyek esetében a kifutó étel elolthatja a lángot, az újabb generációs készülékek azonban megfelelő védelemmel rendelkeznek az ilyen esetekre is.

A legbiztonságosabb termékek egyértelműen a korszerű indukciós tűzhelyek, amelyek esetében a szabadon hagyott főzőfelület nem jelent veszélyforrást abban az esetben sem, ha bekapcsolva hagytuk a készüléket.

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás