Megosztás

A konyhai tűzhely vásárlása kérdések egész sorát veti fel: gáz- vagy elektromos tűzhelyet válasszunk, milyen árkategória mellett döntsünk, milyen tulajdonságokra figyeljünk?

Az elektromos- és a gáztűzhelyek is rendelkeznek előnyös tulajdonságokkal, ezért számos jellemzőt érdemes szem előtt tartani, mielőtt egyik vagy másik típus mellett döntünk.

Amit az elektromos tűzhelyekről tudni érdemes…

A korábbi évtizedekben az elektromos tűzhelyek üzemeltetése drágább volt, amit elsősorban az alacsony gázárak indokoltak. Mára a gáztűzhelyek elvesztették ezt az előnyüket, a villamos energiát használó tűzhelyek pedig egyre jobb energiatakarékosságra lettek képesek. Sőt, a fejlett villanytűzhelyek ma már ugyanolyan gyorsan képesek elkészíteni az ételeinket, mint a gáztűzhelyek.

A régi típusú, vaslappal rendelkező tűzhelyek esetében lassú felmelegedéssel kellett számolnunk; ez kiváló hőtartást biztosított, viszont nagyon ritkán használtuk ki. Emiatt jelentős mennyiségű villamos energiát veszítettünk. Miután megjelentek a kerámialapos villanytűzhelyek, többé nem okozott problémát a lassú felmelegedés, ráadásul ezek a készülékek már alacsonyabb energiafelhasználás mellett is kiváló hatásfokra képesek.

Később pedig megjelentek az úgynevezett indukciós főzőlapok, amelyek esetében a hőenergia nem az ellenállásnak, hanem a mágneses indukciónak köszönhetően keletkezik. Az ilyen tűzhelyek használata során nem maga a főzőfelület, hanem a mágnesezhető anyagból készült edény melegszik fel, így nem kell maradék hővel és utólagos hőveszteséggel számolni. Persze meg kell említeni, hogy esetükben csakis olyan edények használhatók, amelyek anyaga mágnesezhető.

A gáztűzhelyekről…

A gáztűzhelyek kapcsán szintén elmondható, hogy a gyártók jelentős fejlődést értek el; fokozatmentes szabályozókkal és égésbiztosítókkal találkozunk. Ezek miatt a gáztűzhelyek használata kényelmesebbé és biztonságosabbá vált. Rengeteget fejlődött a sütőjük is, azonban a gáztüzelésű sütőterek hőeloszlása fizikai tulajdonságai miatt nem lehet olyan egyenletes, mint amit az elektromos sütők esetében megszokhattunk. Valójában ez a probléma szülte az úgynevezett kombinált tűzhelyeket, amelyek esetében gáz főzőfelületet és elektromos sütőt találunk.

Tűzhelyek árai

A skála rendkívül széles; alapfelszereltségű és űrkorszaki tűzhelyekkel is találkozunk, ezért következtetéseket nagyon nehéz levonni. Általánosságban viszont kijelenthető, hogy az olcsó gáztűzhelyek olcsóbbak az olcsó elektromos készülékeknél. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy páraelszívóra és légbevezetőre is szükség lesz, egyes gázszolgáltatók esetében pedig a mágnesszelep és az áramlásérzékelő is kötelező tartozék.

A legolcsóbb gáztűzhelyek jellemzően 50 ezer forintért vásárolhatók, a felsőkategóriás termékek árai a 200 ezret is meghaladhatják. A villamos tűzhelyek alsó kategóriája nagyból 60 ezertől érhető el, a legdrágábbak itt is meghaladhatják a 200 ezret.

Érdemes előnyben részesíteni a magas ár-érték aránnyal rendelkező tűzhelyeket; ezek rendszerint a neves gyártók középkategóriás termékei közül kerülnek ki. Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, éljünk a Minikölcsön által kínált lehetőséggel és válasszunk olyan készüléket, ami sok éven át hű társunk lesz a konyhában!

Biztonság

A biztonságról mindenképpen érdemes külön szót ejteni, hiszen a legfontosabb tulajdonság, különösen abban az esetben, ha kisgyermek van a családban.

A gáztűzhelyek esetében a nyílt láng jelenti az elsődleges veszélyforrást, emiatt figyelni kell, éghető anyag ne kerülhessen a főzőfelület közelébe. A legnagyobb problémát az elsőgenerációs gáztűhelyek jelentik, amelyek esetében a kifutó étel elolthatja a lángot, az újabb generációs készülékek azonban megfelelő védelemmel rendelkeznek az ilyen esetekre is.

A legbiztonságosabb termékek egyértelműen a korszerű indukciós tűzhelyek, amelyek esetében a szabadon hagyott főzőfelület nem jelent veszélyforrást abban az esetben sem, ha bekapcsolva hagytuk a készüléket.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás