Megosztás

Ha elromlik a tévé, legszívesebben rohannánk az első szaküzletbe, hogy a focimeccset vagy a kedvenc sorozatunkat le ne késsük. Érdemes azonban körültekintően dönteni, milyen tévét válasszunk… Nem könnyű eligazodni a különböző technológiák és szabványok útvesztőjében, némi körültekintéssel azonban könnyedén megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelő készüléket.

milyen tévét válasszunkNémileg leegyszerűsíti a dolgokat, hogy a kereskedők kínálatában található készülékek túlnyomó többsége LCD televízió, viszont egyre elterjedtebbé és megfizethetőbbé válnak az úgynevezett OLED tévék is, amelyek mindenképpen megérdemlik a figyelmünket.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tudatos vásárlás érdekében mindenekelőtt a saját igényeinkkel kell tisztában lennünk. Gondoljuk át, hogy mit várunk a tévénktől, kész házimozit biztosítson számunkra vagy csupán kell valami, ami zajong a háttérben… Az sem mellékes, hogy napközben egy világos helyiségben vagy kizárólag esténként, esetleg egy jól árnyékolt szobában szeretnénk tévét nézni.

Ha világos a szoba, az LCD tökéletes választást jelent. Ezek a készülékek fényes és élénk képet biztosítanak, így jól láthatók a környezeti fényektől függetlenül. Akár nagyméretű képátlóval rendelkező LCD tévét is választhatunk, a technológiának köszönhetően mégsem kell aggódnunk a magas áramfogyasztás miatt. A korszerű készülékek esetében LED-ek fényereje több zónában helyileg szabályozott, így a valódi fekete reprodukálása sem jelent gondot. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ilyen készülékek esetében a színek telítettsége romlik, ha éles szögből szeretnénk nézni a műsort. Ha fontos számunkra, hogy bármilyen szögből nézhessük a műsort a képminőség romlása nélkül, akkor OLED tévére van szükségünk.

Mielőtt eldöntenénk, milyen tévét válasszunk, fordítsunk figyelmet a képátlóra is. A nézési távolság legyen a kiindulópont, elsősorban ez alapján határozhatjuk meg, mekkora képátlóval rendelkező készüléket érdemes vásárolnunk. Sőt, a felbontást kiválasztásánál sem érdemes megfeledkezni az ülési távolságról, hiszen a nagyfelbontás valódi előnye csupán kellő távolság esetén mutatkozik meg.

Ha nem szeretnénk túlságosan elmerülni a nézési távolság, a felbontás és a képátló útvesztőjében, tartsuk szem előtt az ökölszabályt, miszerint az ideális nézési távolság a képátló 2,5-szerese, illetve háromszorosa. Vagyis egy 100 cm képátmérővel rendelkező készüléket legjobb 2,5-3 mérettől nézni.

Létezik még néhány technológia, ami hasznos, ha rendelkezésünkre áll. Ilyen az úgynevezett HDR, ami szélesebb színtartományt, sokkal dinamikusabb, kontrasztosabb és fényesebb képet biztosít számunkra. A probléma csupán az, hogy a HDR tartalmak szolgáltatása még ma sem túl bőséges.

Érdemes figyelni arra is, hogy a képfrissítés milyen gyakorisággal történik. Ha ez az érték 70 Hz, akkor a képfrissítés másodpercenként 70 alkalommal történik meg. Egy beszélgetős műsor nézése során aligha van jelentősége ennek a tulajdonságnak, a gyors mozgásokat megjelenítő filmek és sportközvetítések esetében viszont kifejezetten fontos lehet, mennyi idő alatt frissül a megjelenített kép.

Ma már rengeteg okosfunkcióval találkozhatunk a tévékészülékek esetében is. Érdemes átgondolni, szeretnénk-e használni ezeket, mivel elég jelentős mértékben emelhetik a készülék árát.

Ha elromlott a régi készülék és új tévét szeretnénk vásárolni, válasszunk körültekintően! Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, a Minikölcsön segítséget kínál az „azonnali” vásárlásra.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás