Megosztás

Egy ideje már tényleg tombol a nyár, ami azonban nem csak azt jelenti, hogy tervezgetjük az éves pihenést. Lehet, hogy mostanában vásárolgattunk néhány hasznos ruhadarabot a tengerpari felfrissülésünkhöz, vagy már épp koktélt szürcsölgetve élvezzük egy távoli ország szállodájában a tengerparti bár nyugodt hangulatát…

Persze, ezek mellett is lehetséges, hogy főiskolai vagy egyetemi tanulmányaink megkezdése előtt állunk, és epedve várjuk a felvételi ponthatások kihirdetését. Ha így van, akkor ez azért mindenképpen egyet jelent azzal is, hogy kollégium- vagy albérletkeresés vár ránk záros határidőn belül.

Nem nagy titok, hogy a keresést is időben el kell kezdeni, mert a jobbnál jobb lehetőségek nem kopogtatnak be maguktól az ajtón, sőt, a jó helyen, jó környéken lévő lakások egyik napról a másikra elfogynak az orrunk elől. Az sem jelentősen gátló tényező ebben a nagy keresletben, hogy az árak tartósan magasnak mondhatók, főként Budapesten és a nagyobb, vidéki, egyetemi városokban is, bár ez utóbbiak esetében kicsit nagyobb a szórás.

Lakásbérlés minikölcsönNagy a kínálat, de tartósan magasak az árak is

Ma Budapesten a több mint 8000 kiadó lakás közül biztosan akad egy számunkra megfelelő is, hiszen a kínálat bőséges, és szép számmal akad frissen felújított, vagy újszerű is, az egyik legnagyobb ingatlanportál adatai szerint. Ha Budapesten keresgélünk, akkor átlagosan 150 ezer forintot kell fizetnünk egy albérletért.

A belváros, az V. kerület, tartósan magas, árkategóriát képvisel. Itt egy 120 nm-nél kisebb lakásért átlagosan 248 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok, de a nagyobb egyetemek közvetlen környékén is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a lakásbérlést illetően. A legnépszerűbb kerületek a fővárosban – a felsőoktatásban tanuló hallgatók körében – a VI. a VII. a VIII. a IX. és a XI. kerületek. Itt még egy-egy szoba rezsivel együtt is 70-80 ezer forintnak megfelelő összegre rúg havonta. Az ennél olcsóbb megoldások esetében általában több embernek kell osztozni a szobákon, vagy adott esetben nagyon kicsi helységben, jóformán egy ’matracért’ fizethetünk valamivel kevesebbet.

Ha a nyári keresetből megoldjuk a bérlést, és már csak egy kicsi hiányzik a kaucióhoz

Ha a nyári keresetből félrerakunk a megemelkedett kiadásokat szem előtt tartva, akkor is számolnunk kell azzal, hogy a legtöbb tulajdonos kér kauciót az ingatlan kiadásakor. Ez általában egyhavi összeg, de ma már nem ritka, hogy kéthavi kauciót és még egyhavi lakbért is szeretnének biztosítékképpen a beköltözőtől. Ha ezt a kéthavi összeget átlagáron, havi 150 ezer forinton szorozzuk, akkor egyösszegben 300 ezer forintot kell letennünk egy-egy albérletbe költözés előtt. Ilyenkor sem kell megijedni, ha esetleg ezzel a költséggel a költözködés és keresgélés során nem számoltunk, hiszen optimális megoldással szolgál a Minikölcsön ebben az esetben is.

Maximum 600 ezer forintos összeghez juthatunk, expressz szolgáltatással, külön díj ellenében, gyorsan, online igényléssel. Ha az utolsó pillanatokra maradt a kaució fizetése, akkor sincs probléma, hiszen megfizethető felár mellett, az Expressz szolgáltatással már egy órán belül a számlánkon lehet az online igényelt kölcsönösszeg.

Néhány fontos részletet tartsunk még szem előtt, ha már megvan a kiszemelt lakás

Fontos tudni, hogy a legtöbb albérletet kínáló tulajdonos a nagy kereslet miatt válogathat a jobbnál is jobbnak tűnő bérlők közül, így sokkal jobb esélyekkel indulunk, ha főiskolai vagy egyetemi hallgatóként szeretnénk tartós szálláshelyhez jutni. Jelentős előnyre tarthatnak számot a nem dohányzó hölgyek, akik kisállat nélkül költöznének.

Hiába azonban az óriási kereslet, bérlőként mindenképpen ragaszkodjunk bérleti szerződés aláírásához, és az abban szereplő feltételeknek is kölcsönösen tegyünk eleget. Így hosszú távon, megbízható bérlőként zökkenőmentes főiskolai, egyetemi évek várhatnak ránk.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás