Megosztás

A kandallók sokáig egyetlen helyiség fűtésére voltak alkalmasak, mára viszont elérhetővé váltak az úgynevezett vízteres változatok is, amelyek a hőenergiát meleg víz segítségével juttatják el az otthonunk különböző helyiségeibe. Persze egy kandalló kiépítése nem olcsó, nagyszerű energetikai adottságait figyelembe véve azonban nagyszerű választás lehet.

Egy vízteres kandallónak köszönhetően akár örökre elfelejthetjük a gáz és elektromos fűtést. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy maga a kandalló a teljes rendszer egyik eleme; csövekre, illetve a hőleadást biztosító központi fűtésrendszerre is szükség lesz. Zárt égésterű vízteres kandallók esetén biztosítanunk kell a megfelelő frisslevegő utánpótlást.

KandallóépítésPersze a kandallós fűtés nem igényel minden esetben vízteres rendszert; ha megelégszünk helyi fűtéssel, abban az esetben a kandalló kiépítése lényegesen egyszerűbb és olcsóbb.

A vízteres kandalló előnyei és hátrányai

A vízteres kandallók legnagyobb előnyét természetesen az jelenti, hogy segítségével az egész ház fűtését meg tudjuk oldani. Ez a fűtési megoldás kényelmes és olcsó fűtést biztosít számunkra. A fa ma az egyik legolcsóbb tüzelőanyag; a vízteres kandallóbetét tehát az egyik legkézenfekvőbb megoldás, amit választhatunk. Nem mellékesen a fa égetése kifejezetten környezetbarát megoldás, hiszen az égetés során ugyanannyi széndioxid keletkezik, mint korhadás esetén hosszabb idő leforgása alatt.

A tárgyilagosság érdekében meg kell említeni a vízteres kandallók hátrányos tulajdonságait is, noha ezek véleményünk szerint eltörpülnek az előnyök mellett. Ha fatüzelésű megoldást választunk, rendszeresen gondoskodnunk kell a tüzelő előkészítéséről, illetve a tüzelésről. A levegőfűtéses kandallókhoz viszonyítva a vízteres megoldások magasabb beruházási költséggel járnak, a karbantartásuk is némileg költségesebb lehet, illetve számolni kell a melegvíz keringését biztosító szivattyú áramfogyasztásával is.

Milyet érdemes választani?

Amennyiben olyan fűtési rendszert szeretnénk kiépíteni, ami hosszútávon biztosítja számunkra a kellemes hőérzetet és a gazdaságos fűtés lehetőségét, abban az esetben érdemes zárt rendszerű készüléket választani, ami hűtőkörrel rendelkezik, ennek köszönhetően a kandallót egyszerűen és olcsón csatlakoztathatjuk a fűtésrendszer többi eleméhez. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a felső hőcserélős kandallók előnyösebb választást jelentenek a vízköpenyes megoldásokkal szemben. Ajánlott a kerámiabetétes kandallók mellett dönteni, amelyek magasabb égési hőmérsékletet képesek biztosítani alacsonyabb páralecsapódás mellett.

Amennyiben gazdaságos, biztonságos, kellemes hőérzetet biztosító fűtési megoldást keresünk, vegyük számba egy vízteres kandalló kiépítésének lehetőségét! Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzösszeg, a Minikölcsön megoldást nyújthat; 0% THM expressz szolgáltatással, külön díj ellenében, illetve 24,9% THM normál szolgáltatással.

Kapcsolódó cikkek:

kutyatartás költségei

A kutyatartás költségei – Mennyibe kerül egy kutya tartása?

| Tippek | No Comments
Egy kutya rengeteg örömöt szerez számunkra, de felelős állattartóként biztosítanunk kell számára a megfelelő gondoskodást. Számba vettük a kutyatartás költségeit. Ha most tervezzük a kutyus beszerzését, járjunk utána alaposan, milyen…

Olajsütő választás körültekintéssel

| Tippek | No Comments
Az olajsütő nagyszerű szolgálatot tesz számunkra, ha szívesen fogyasztunk sült hasábburgonyát, ízletes csirkefalatokat vagy más olyan ételeket, amiket bő zsírban kell sütnünk. Az olajsütő segítségével ezeknek a finomságoknak az elkészítése…

Borhűtő vásárlás okosan

| Tippek | No Comments
Ha igazi borkedvelők vagyunk, figyelmet kell fordítanunk a borok megfelelő tárolására. Ha nem áll rendelkezésünkre borospince, akkor borhűtőre van szükségünk. Jól tudjuk, hogy a minőségi borokat nem érdemes a hűtőszekrényben…

Megosztás