Megosztás

Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.

Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Alapvető tévedés, miszerint a téli és nyári abroncsok csakis a bordázatukban különböznek. A nyári abroncsok bordázata zártabb, így kizárólag cseppfolyós csapadék elvezetésére alkalmasak. Szilikáttartalmuk alacsonyabb, azaz maga az abroncs keményebb, ami jó tapadást biztosít forró aszfalton is. Ezzel szemben a téli abroncsok bordázata mélyebb, nagyobb kiszorításra képes akár szilárd csapadék esetén is. A magas szilikáttartalmának köszönhetően az ilyen abroncsok fagypont alatti hőmérsékleten is kellően lágyak maradnak, így biztosítva megfelelő tapadást az autósok számára.

Érdemes tudni, hogy a téli és nyári abroncsok mintázata és anyagösszetétele jelentősen eltér egymástól, a kényelem és az üzemanyagfogyasztás terén már sokkal nagyobb a hasonlóság. A korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően napjainkban a téligumik is alacsony gördülési ellenállással rendelkeznek, illetve menetzajuk is visszafogott. A téli abroncs használatával tehát nem kell lemondanunk azokról az előnyökről, amiket a nyári abroncsok nyáron biztosítanak számunkra, illetve nem kell attól tartani, hogy a gépkocsi üzemanyagfogyasztása megugrik.

Nyári gumival nem megy télen

Ha lecsökken a hőmérséklet, a nyári abroncsok egyszerűen alkalmatlanná válnak a közlekedésre. Persze ideig-óráig biztonságban érezhetjük magunkat a kocsiban, egészen addig, amíg nem kényszerülünk hirtelen fékezésre. Sajnos megfelelő tapadás híján megnő a fékút, ami balesethez vezethet.

Felvetődik a kérdés, hogy melyik téligumi a legjobb választás, melyik gyártó melyik modelljét érdemes választani, a drágább vagy az olcsóbb abroncsok rendelkeznek jobb ár-érték aránnyal… Mindenekelőtt azt kell kijelenteni, hogy téli körülmények között az alsó minőségi osztály téli abroncsai is lényegesen jobb teljesítményre képesek, mint a legjobb nyári abroncsok. Az ismert márkák, illetve azok almárkáinak középkategóriás termékei tökéletes választást jelenthetnek. Tudni kell azonban, hogy nem létezik tökéletes tapadás fagyos, jeges, nyálkás aszfalton. A körülményekhez minden esetben alkalmazkodnunk kell.

Meg kell említeni az úgynevezett négyévszakos gumikat, amelyek elméletileg minden évszakban jó megoldást biztosítanak. Ez esetben a hangsúly az „elméletileg” szócskán van, mivel ezek az abroncsok minden körülmény esetén elboldogulnak valamelyest; télen némileg jobb tapadást biztosítanak a nyári gumiknál, teljesítőképességük azonban messze elmarad a valódi téli abroncsokétól, különösen szilárd csapadékkal fedett útburkolaton, ráadásul nyáron sem tudják ugyanazt a vezetési élményt szavatolni, mint a rendes nyári abroncsok. Pozitívumként említhető velük kapcsolatban, hogy kevésbé kopnak, ezért a várható élettartamuk némileg magasabb.

Amit még tudni kell…

A gyártás ideje minden egyes terméken megtalálható; az oldalfalon láthatjuk ezt az adatot. Figyeljünk arra, hogy megvásárolt téli abroncs ne legyen két évnél régebbi. Érdemes időben gondoskodni a téli abroncs megvásárlásáról, hiszen a szezon előtt kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk.

Ne kockáztassuk a saját biztonságunkat és a családunk testi épségét! Téli körülmények között használjunk téli gumit! Amennyiben új szettet kell vásárolnunk, de nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzeszköz, a Minikölcsön segítséget nyújt; elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó funkcióval végezhetjük el az igénylés folyamatát.

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás