Megosztás

Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.

Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Alapvető tévedés, miszerint a téli és nyári abroncsok csakis a bordázatukban különböznek. A nyári abroncsok bordázata zártabb, így kizárólag cseppfolyós csapadék elvezetésére alkalmasak. Szilikáttartalmuk alacsonyabb, azaz maga az abroncs keményebb, ami jó tapadást biztosít forró aszfalton is. Ezzel szemben a téli abroncsok bordázata mélyebb, nagyobb kiszorításra képes akár szilárd csapadék esetén is. A magas szilikáttartalmának köszönhetően az ilyen abroncsok fagypont alatti hőmérsékleten is kellően lágyak maradnak, így biztosítva megfelelő tapadást az autósok számára.

Érdemes tudni, hogy a téli és nyári abroncsok mintázata és anyagösszetétele jelentősen eltér egymástól, a kényelem és az üzemanyagfogyasztás terén már sokkal nagyobb a hasonlóság. A korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően napjainkban a téligumik is alacsony gördülési ellenállással rendelkeznek, illetve menetzajuk is visszafogott. A téli abroncs használatával tehát nem kell lemondanunk azokról az előnyökről, amiket a nyári abroncsok nyáron biztosítanak számunkra, illetve nem kell attól tartani, hogy a gépkocsi üzemanyagfogyasztása megugrik.

Nyári gumival nem megy télen

Ha lecsökken a hőmérséklet, a nyári abroncsok egyszerűen alkalmatlanná válnak a közlekedésre. Persze ideig-óráig biztonságban érezhetjük magunkat a kocsiban, egészen addig, amíg nem kényszerülünk hirtelen fékezésre. Sajnos megfelelő tapadás híján megnő a fékút, ami balesethez vezethet.

Felvetődik a kérdés, hogy melyik téligumi a legjobb választás, melyik gyártó melyik modelljét érdemes választani, a drágább vagy az olcsóbb abroncsok rendelkeznek jobb ár-érték aránnyal… Mindenekelőtt azt kell kijelenteni, hogy téli körülmények között az alsó minőségi osztály téli abroncsai is lényegesen jobb teljesítményre képesek, mint a legjobb nyári abroncsok. Az ismert márkák, illetve azok almárkáinak középkategóriás termékei tökéletes választást jelenthetnek. Tudni kell azonban, hogy nem létezik tökéletes tapadás fagyos, jeges, nyálkás aszfalton. A körülményekhez minden esetben alkalmazkodnunk kell.

Meg kell említeni az úgynevezett négyévszakos gumikat, amelyek elméletileg minden évszakban jó megoldást biztosítanak. Ez esetben a hangsúly az „elméletileg” szócskán van, mivel ezek az abroncsok minden körülmény esetén elboldogulnak valamelyest; télen némileg jobb tapadást biztosítanak a nyári gumiknál, teljesítőképességük azonban messze elmarad a valódi téli abroncsokétól, különösen szilárd csapadékkal fedett útburkolaton, ráadásul nyáron sem tudják ugyanazt a vezetési élményt szavatolni, mint a rendes nyári abroncsok. Pozitívumként említhető velük kapcsolatban, hogy kevésbé kopnak, ezért a várható élettartamuk némileg magasabb.

Amit még tudni kell…

A gyártás ideje minden egyes terméken megtalálható; az oldalfalon láthatjuk ezt az adatot. Figyeljünk arra, hogy megvásárolt téli abroncs ne legyen két évnél régebbi. Érdemes időben gondoskodni a téli abroncs megvásárlásáról, hiszen a szezon előtt kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk.

Ne kockáztassuk a saját biztonságunkat és a családunk testi épségét! Téli körülmények között használjunk téli gumit! Amennyiben új szettet kell vásárolnunk, de nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzeszköz, a Minikölcsön segítséget nyújt; elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó funkcióval végezhetjük el az igénylés folyamatát.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás