Megosztás

Ha megfogalmazódott bennünk, hogy hobbi fotózással szeretnénk foglalkozni, mindenképpen szükségünk lesz egy megfelelő fényképezőgépre. A fényképezőgép választás azonban körültekintést igényel; a téma túlzás nélkül kimeríthetetlen, de néhány alapvető tanács közelebb vihet minket a megfelelő géphez.

fényképezőgép választásAz alapfelszereltséget képviselő kompakt fényképezőgépek kicsik, hordozhatók és nem igényelnek semmilyen jártasságot. Mivel a tudásuk és a kezelhetőségük leginkább egy okostelefonhoz hasonlítható, így ezek a gépek egyre kevésbé képesek megőrizni a piaci jelenlétüket.

Persze találhatunk rendkívül szerény képességekkel rendelkező, ennek megfelelően rendkívül olcsó kompakt gépet, amit egyszerűen „nem lehet ott hagyni”, illetve találhatunk „csúcskategóriás kompaktot” is, ami gyakorlatilag minden tud, de igencsak borsos áron. Ezek miatt a kompakt gépek népszerűsége egyre csökken.

Az úgynevezett brigde (super zoom) gépeket is meg kell említenünk, relatív alacsony ár-érték arányuk miatt azonban ezek sem váltak különösebben sikeresebbé. A tok mögött gyakorlatilag egy kompakt fényképezőgép üzemel, amihez egy tükörreflexes optika csatlakozik. A komoly zoom optika jelentős előnyt jelenthetne, ugyanakkor az optika a gép rögzített eleme, így csere nem lehetséges.

Ezzel el is érkeztünk a komolyabb típusokhoz… Ha nem elégszünk meg az okostelefonokkal és a gyenge képességű gépekkel, ezek közül érdemes választanunk…

A MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) tulajdonképpen egy hibrid típus, amely a tükör elhagyásával a kompakt gépekre jellemző kisebb méretben biztosítja a tükörreflexes fényképezőgépekéhez hasonló képminőséget és sokoldalúságot. A tükör elhagyásának köszönhetően a bázistávolság jelentős mértékben csökkent, vagyis sokkal kisebb, kompaktabb objektívek használata vált lehetségessé. A MILC tulajdonképpen azok számára készül, akik sokkal magasabb minőséget szeretnének elérni a kompakt gépeknél, de meg szeretnének szabadulni a tükörreflexes gépek ormótlan méretétől. A sok előnyös tulajdonság mellett természetesen meg kell említeni a hátrányukat is; kifejezetten mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ilyen fényképezőgépet szeretnénk vásárolni.

Természetesen szót kell ejteni a másik fejlett típusról, a DSLR (Digital Lingle-Lens Reflex camera), azaz digitális tükörreflexes fényképezőgépekről. Ezek a gépek értelemszerűen cserélhető objektívvel rendelkeznek, ami talán a legnagyobb előnyüket jelenti. Az ilyen gépeket elsősorban profi fotósok használják, de ha úgy érezzük, szívesen áldoznánk magasabb összeget erre a hobbira, akkor érdemes megfontolni egy ilyen gép vásárlását. Habár ezek a típusok szinte minden esetben rendelkeznek automata funkciókkal, az igazi előnyök akkor mutatkozik meg, ha időt és energiát szánunk a fotózás művészetének elsajátítására.

Ha eldöntöttük, melyik típus a leginkább megfelelő számunkra, már csak néhány szempontot kell átgondolnunk… Természetesen fontos az ár kérdése; a gépek árai elég széles skálán mozognak. A kompakt gépek meglepően olcsón vásárolhatók meg, de az alsó árkategóriájuk gyakorlatilag nem rendelkezik létjogosultsággal, hiszen ha beérjük alacsony képminőséggel, akkor egy okostelefont is használhatnánk. A bridge gépek nagyjából 60 ezernél kezdődnek, ezek ár-érték aránya viszont így sem vonzó. A fejlett technológiákat alkalmazó MILC és DSLR gépek 150 ezer körül kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. Ezek esetében persze a kiegészítőkkel, vakukkal és optikákkal is számolni kell.

Ha professzionális képminőséget nyújtó fényképezőgépet szeretnénk vásárolni, de nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, a Minikölcsön segítséget jelent a vásárlás során.

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás