Megosztás

Otthonunk biztonsága mindig az elsődleges szempontok között szerepel

Nyári zápor mellett mindenkinek ismeretes a nyári vihar hirtelensége is. Egy kisebb felhőátvonulásból akár néhány órán belül kerekedhet komoly égzúgás is.

A klímaváltozás erősödő hatásai során nem ritka a szélvihar, megállíthatatlannak tűnő csapadékhullámok vagy a „klasszikusnak” számító jégeső sem. Ha ez nem lenne elég, ezek nem csupán a természetben és a mezőgazdaság alakulásában lehetnek problémák. Ugyanis ha rendelkezünk ingatlannal – lakással, házzal, vagy egyéb lakóingatlannal, akkor bizony ezek a viharok akár természeti „károkozókként” is sújthatják otthonainkat.

Most sokan a karosszékben hátradőlve legyintgethetnek, hogy: ’Ááá, semmi probléma sem lehet, van lakásbiztosításom!’ Ez nagyon dicséretes és követendő előrelátásra mutat, azonban sokan megfeledkeznek a biztosítási szerződésekben rendszerint feltüntetett önrész fogalmáról és nem utolsó sorban a mértékéről.

váratlan káresemény viharTermészetesen ez a kicsiny okfejtés itt nem a riogatást célozza meg, de ha tartalmaz lakásbiztosításunk önrészt, ennek mértékével akkor szembesülünk – tisztelet a kivételnek -, amikor konkrét panasszal, kárbejelentéssel fordulunk biztosítónk felé. Jórészt, amikor káresemény történt, és tényleges segítséget, térítést várnánk biztosítónktól.

Az önrész, – ha van erre kikötés a lakásbiztosításunkban, akkor ez rendszerint egy százalékos ráta, és – biztosítótársaság függvényében ugyan, de – általában annak függvényében változik, hogy mekkora havi vagy időszakos összeget fizettünk a lakásbiztosításért. Rendszerint minél magasabb ez az általunk fizetett összeg, annál alacsonyabb a szerződésben kikötött önrész aránya. (Természetesen ezt érdemes káreseménytől függetlenül is ellenőrizni.)

Van, hogy nem a természet, hanem az emberi magatartás okoz gondot

Sajnos nem csak természeti káreset történhet, ahol az önrész fontossága és mértéke kiütközik; – nem szerencsés estben, de előfordulhat betöréses lopás is. A bűnügyi statisztikák szerint ilyen kockázatnak – más egyebek mellett – főként a nyári időszakban tartósan magára hagyott otthonok vannak kitéve. Bár a biztosítások legnagyobb része térít a betöréses lopások esetében is, viszont a legtöbb biztosító az ingóságbiztosítás egyenkénti mértékét maximálisan 300 ezer forintban határozza meg. (Egyes biztosítók termékeiben foglaltak ettől az összegtől eltérhetnek.) Ez sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy ha például korábban beruháztunk egy nagyobb értékű, csúcstechnológiás 3D LED TV-re, mondjuk 1 millió forintos áron, akkor azt a biztosító csupán 300 ezer forintos értéken veszi kárlistára. Ebből pedig aligha tudunk pótolni egy hasonló kategóriás készüléket.

A Casco-típusú biztosításoknál mindig szerepel önrész

Ha a lakásbiztosítás kapcsán nem is érint bennünket az önrész, de a gépjárműbiztosítások közül a Casco-típusú biztosításoknál minden esetben szerepel ez a kikötés a biztosítási szerződésekben. Ennek oka főként abban rejlik, hogy az önrésszel kívánják ösztönözni a biztosítótársaságok a gépjármű-tulajdonosokat a felelős magatartásra vezetés közben, illetve a szándékos károkozás visszaszorítására, valamint a kisebb volumenű károk saját erőből történő megoldására egyaránt. Az önrész kikötése a Casco-típusú biztosítások esetében is százalékos arányban történik, ez jellemzően 10 vagy 20 százalék -, ami biztosítónként, és terméktípusonként változó lehet.

A casco-biztosítások – a gépjárműhasználatunk függvényében, – általában okos, és hosszú távú megtérülésnek bizonyulnak, hiszen ma egy átlagos újonnan megvásárolt autó értéke milliós nagyságrendű kiadás. Számításba kell vennünk ezért, hogy például egy átlagosnak mondható, 3 millió forint értékű autó esetében, egy káresemény kapcsán, egy 10 százalékos önrészből eredő fizetési kötelezettség, hirtelen 300.000 forintnak megfelelő összegre rúghat. Ez nem kevés, ha egyik pillanatról a másikra kényszerülünk kiadni, és adott esetben még a zsebünkben sincs…

Szóval az ilyen jellegű váratlan kiadások – mondhatjuk, hogy senkinek, semmikor – sem jönnek jól, de a Minikölcsön itt is segít, ha a ránk háruló önrészhez már csak egy kicsi kell. Ha a káresemény során hirtelen kényszerülünk anyagi segítségre, akkor a Minikölcsön Expressz szolgáltatása – megfizethető felár mellett – már akár egy órán belül a bankszámlánkon is lehet.

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás