Megosztás

Esküvő és a velejáró költségek

A KSH adatai alapján 2010-ben volt a leggyengébb a házasulási kedve a magyaroknak, majd ezt követően 2016-ig csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma. Ha a számokat nézzük, akkor a rekordnak számító 2016-os évben 51 800 házasságkötés történt, míg 2010-ben ez a szám mindössze 35 500 volt. 2017-re 50 600-ra csökkent a házasságkötések száma, vagyis ezer lakosra 5,2 házasságkötés jutott.

Hogy hol állnak most a fenti számok, szintén a Központi Statisztikai Hivatal felmérésére alapozva azt láthatjuk, hogy tavaly 9050 házasságkötés történt csak a fővárosban, míg Közép-Magyarországon ez a szám elérte a 15250-et. Ha a megyéket nézzük, akkor ebben a sorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet és Komárom-Esztergom megye a sereghajtó. 2019. első negyedévében ugyanakkor 6 065 frigy köttetett, ami magasabb szám a tavalyi év azonos időszakához képest (6 009).

Hát én immár kit válasszak….

Iskolai végzettség tekintetében 2016-ban azok a házasságok váltak a leggyakoribbá, ahol mindkét fél középiskolát végzett, emellett a nyolc általánost végzett menyasszonyok és vőlegények között is nagyobb mértékben nőtt a házasságkötések száma, mint a felsőfokú végzettségűek körében. Ha a nemzetközi viszonyokat nézzük, akkor az utóbbi években a legtöbben Litvániában (7,6) házasodtak össze, míg a legkevesebben Szlovéniában és Portugáliában (3,1) léptek frigyre. (2016-os adatok).

És mindez mennyibe kerül a magyar pároknak?

A határ a csillagos ég, csak az igényeink és a pénztárcánk szabhatnak határt ezen a téren. Annyi biztos, hogyha még 100 fő alatt is tartjuk a meghívottak számát és limuzint sem akarunk bérelni, akkor is elérik majd a kiadásaink a 900.000-1.000 000 forintot. Persze, ebben az összegben nincs benne a nászút és csak a szimpla ruhakölcsönzési és éttermi költségeket tartalmazza, illetve, ha nem akarjuk ezt az összeget növelni, akkor a fotós, videós feladatokat is egy hozzáértő családtagra kell bíznunk. Ha ennél azért többet szeretnénk, érdemes egy esküvőszervezőt is felfogadni, aki rendelkezik a megfelelő kapcsolatrendszerrel, le véve rólunk a terhet, hogy helyszínt, virágost és még étlapokat is nézegessünk.

Mit mond a szakember?

Arról, hogy mik az idei esküvői trendek és mégis milyen tételekkel kell számolni, Harmati-Nagy Brigittát, az elkeltem.hu oldal tulajdonosa mesélt: Trendek terén mostanában igen nagy népszerűségnek örvend a vintage, vagy rusztikus esküvői stílus. Ez leginkább annak köszönhető, hogy egyrészt a természetközeli esküvőket kedvelők nagyon jól ki tudják használni a vintage stílus adta lehetőségeket, másrészt annak, hogy ez a stílus minimál díszítéssel is nagyon látványos, így pedig költséghatékony is. A fiatalok körében sikere van a különböző tematikus esküvőknek (például a szuperhősös esküvők), és az egy jellegzetes színvilág köré épült esküvőknek, mint például a rose gold. Ezen kívül a Balaton parti esküvők gyakran szerveződnek a hajós téma köré, de említhetnénk még számtalan stílust ezek mellett, amik közkedveltek, bár ritkábban valósítják meg. Természetesen az örök klasszikus stílus is hódít, ami leginkább egy letisztult egyszerűbb esküvőt jelent, melynél a fehér a domináló szín és ezt egészítik ki plusz egy színnel, így gyakoriak, a fehér-kék, fehér-sárga, fehér-rózsaszín összeállítások. Ezt a hagyományos vonalat pedig igen könnyen lehet a különböző kiegészítőkkel modernizálni. Ha az árakat nézzük, a fiatalok egyértelműen inkább a modernebb vonalak felé hajlanak, szeretnek trendeket, divatot követni, ebből adódóan a költségek is magasabbak lehetnek. A 35 felettiek az egyszerűbb, kisebb lélegzetvételű, elegánsabb esküvőket kedvelik. De a költésben nem annyira az életkoruk a befolyásoló tényező, mint inkább az egyéni kívánságaik.”- mesélte Brigitta.

 

A legnagyobb költségei az esküvői vacsorának vannak, de a menyasszonyi ruha is sokat kivesz a zsebünkből. “A násznép megvendégelése az, ami a legnagyobb anyagi beruházással jár, így ez is okozza a legnagyobb nehézséget. Ha átlagárakat nézünk, akkor Pest megyében egy esküvői vacsora csomagáron fejenként 10 ezer forintba kerül, ez attól függ, mennyire híres az étterem. A másik fontos tételek az italok, ezeknek az ára is étteremtől függ, de általában 5-7 ezer forint körül szokott mozogni. Az esküvői vacsorán kívül, a ruhán szeretnének a menyasszonyok leginkább spórolni, hiszen ennek a költsége is kb. 100-200 ezer forint, bár vidéken akár már 70 ezer forinttól is lehet bérelni. De ott van még például az esküvői torta kérdése, egy budapesti cukrászda elkérhet akár 30-40-50 ezer forintot is ezért, míg egy vidéki cukrászatban akár már 20-25 ezer forintért is vállalják a készítést. Számolni kell a fotók költségeivel is, egy fővárosi, valóban profi fotós ára kb. 120-150 ezer forint, de a full extrás csomag akár a 350 ezer forintot is elérheti.”

Ha nem elég hosszú a takaró

Ha már évek óta gyűjtünk a nagy napra, de a tervezetthez képest még is megszalad ”álmaink esküvőjének” költségvetése, akkor érdemes elgondolkodunk azon, hogy egy nem túl nagy terhet jelentő gyorskölcsön felvételéhez folyamodjunk.

Dudás Krisztina, a MikroCredit Zrt. marketing igazgatója elmondta: „Azok az ügyfeleink, akik megosztották velünk, hogy a Minikölcsönt közelgő esküvőjük előre nem tervezett költségeinek részbeni  finanszírozására veszik fel, már áprilistól megjelentek kölcsönigénylőink között. Jellemzően az esküvői költségvetést a párok vagy az esküvői költségekben segítő örömszülők tervezetten másfél-két hónappal az esküvő előtt gyorskölcsönnel is kiegészíthetik, például a felmerülő nem várt új igények vagy akár a nagyobb meghívotti kör miatt.” A felvett hitel visszafizetését jellemzően a nászajándékból, illetve menyasszonytáncból befolyó bevételekből finanszírozzák. „Jó hír a nyár második felében házasulandóknak, hogy idén júliustól éjjel-nappal, akár hétvégén is igényelhetnek kölcsönt ügyfeleink és egy egyedülálló technikai fejlesztésünknek köszönhetően az ügyfélazonosítást és a szerződés digitális aláírását bármikor el tudják végezni. Így igazán gyors segítséget tudunk nyújtani a váratlan költségek fedezésére, amelyet akár az esküvő napján is folyósítani tudunk.”

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás