Megosztás

A kerékpározás formában tart, segít a súlyfelesleg leküzdésében és hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Végezhetjük aszfalton és terepen, sík és dimbes-dombos területen is… Mivel kardió-edzésformáról van szó, így képes javítani a memóriánkat és fokozni a teljesítményünket. Ennek magyarázata a fokozott vérellátásban keresendő; biciklizés során több vér jut az agyunkba, a receptoraink gyorsabb regenerálódásra képesek, így még az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyeit is csökkenthetjük. Egy valamire azonban mindenképpen szükségünk van ehhez: egy kerékpárra.

Ha biciklit szeretnénk vásárolni, számos kérdésünk merülhet fel; milyen kerékpárt vegyünk, mennyit fizessünk érte, milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző típusoknak?

Az úgynevezett mountainbike kerékpárok népszerűsége évtizedek óta töretlen. Ezeket a bicajokat elsősorban egyenetlen hegyi terepre tervezték, de ennek ellenére sokan városi közlekedésre is MTB kerékpárt választanak. Persze nem árt szem előtt tartani, hogy urbánus környezetben keskenyebb, illetve kevésbé bordázott abroncsokat érdemes választani. Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy a bordázott gumik gördülési ellenállása sokkal nagyobb, vagyis az ilyen abroncsokkal szerelt bicajokat egyszerűen nehezebb tekerni. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy hegyi terepen a „slick” abroncsok balesetveszélyesek lehetnek, különösen salakos talajon.

kerékpározó barátok minikölcsönA sportcélokra tervezett kerékpárok másik típusát az úgynevezett országúti kerékpárok alkotják. Arra tervezték őket, hogy minél gyorsabban minél nagyobb távolságokat tehessünk meg a segítségükkel; emiatt természetesen könnyű vázzal és keskeny abroncsokkal rendelkeznek, vagyis kizárólag aszfaltra (illetve pályára) alkalmasak. Amennyiben rossz állapotú aszfalton vagyunk kénytelenek használni a kerékpárunkat, egy kiváló minőségű, puhább összetételű nyereg jelenthet segítséget. Ezek a gépek határozott változáson mentek keresztük az utóbbi években; a specializált csúcskategóriás változatait láthatjuk a Tour de France, Giro d’Italia vagy a Vuelta a España körversenyeken.

Ha a túrázás szerelmesei vagyunk, akkor az úgynevezett trekking kerékpárok jelenthetnek ideális választás számunkra. Ezek a bicajok rendkívül kényelmes tekerést tesznek lehetővé hosszútávú szakaszokon is, ráadásul jó futási teljesítménnyel rendelkeznek. A korszerű trekking túrakerékpárok alumínium vázzal, 21-27 sebességgel, agydinamóval, első teleszkóppal, illetve állítható fejcsővel vannak ellátva. Az olcsóbb modellek rendszerint V-fékkel, a legdrágábbak hidraulikus tárcsafékkel rendelkeznek.

Természetesen kevésbé sportos, kifejezetten kényelmes közlekedésre alkalmas városi kerékpárokkal is találkozhatunk. Ezeket gyakran csak City kerékpárként emlegetjük. Pont azt tudják, ami a városban szükség lehet; alacsonyan tartják a súlypontunkat, így kifejezetten stabil és biztonságos közlekedést tesznek lehetővé, gyakran még kosárkát is szerelnek rájuk. A kormány- és ülésmagasság rendszerint jól állítható, így könnyedén a saját méretünkhöz igazíthatjuk őket. Számos modell agyváltóval készül, így nem kell lemondanunk a váltás lehetőségéről még akkor sem, ha ezt a kevésbé sportos típust válasszuk.

Általánosságban elmondható, hogy minden típus esetében találkozhatunk „árcsökkentett” modellekkel és űrkorszaki gépekkel is, különösen igaz ez a sportcélokra tervezett kerékpárokra. A megbízható, ismert gyártóktól származó kerékpárok jellemzően 50 ezer forintnál kezdődnek; ennyiért már egy egészen jó minőségű városi kerékpárt, illetve egy alapfelszereltségű MTB-t kaphatunk. A jól felszerelt trekking biciklik nagyjából 75 ezertől érhetők, hasonló áron vásárolhatunk alapfelszereltségű országúti versenygépet is. A sportcélokra tervezett típusok esetén a legmagasabb ár-érték arányt rendszerint a 100-250 ezer forint közötti kategória képviseli. Hobbi sportoláshoz érdemes lehet ezek közül válogatnunk. Ha nem áll rendelkezésre a szükséges összeg, a Minikölcsön pénzügyi segítségével akár „azonnal” nyeregbe pattanhatunk.

Kapcsolódó cikkek:

szép erkély

Varázsold széppé az erkélyed!

| Tippek | No Comments
Ha emeleti lakásban élünk, mindenképpen érdemes kihasználnunk az erkély által biztosított lehetőséget; egy rendezett erkélyhelyiségből kellemes teraszt varázsolhatunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, aminek köszönhetően szebbé és hangulatosabbá tehetjük az erkélyünket. Rejtsük…
Okostelefon spórólás

Alkalmazások okostelefonra, amelyek segítenek a spórolásban

| Trükkök | No Comments
Ma már fejlett információtechnológiai megoldásokat is segítségül hívhatunk a megtakarítás érdekében. A következőkben olyan mobiltelefonos alkalmazásokat mutatunk be, amelyek kifejezetten a spórolásban vannak segítségünkre. Pocket Expense Némi angol nyelvtudásra lesz…
gőztisztító kiválasztása

Amit a gőztisztítókról tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Sokan úgy vélik, hogy a gőztisztító nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, hiszen magas hőfokon teljesen biztonságosan fertőtlenít – természetesen vegyszerek nélkül. Utánajártunk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről… Vegyszermentes megoldás…

Megosztás