Megosztás

Sok olyan szituáció adódik a mindennapi ügyintézéseink során, amikor aláírásunk szükséges egy-egy dokumentumon, de akár napi rendszerességgel is szignózunk iratokat vagy dokumentumokat. Jelentősen leegyszerűsítheti az adminisztratív tevékenységet az elektronikus aláírás, ami nemcsak gyors és egyszerű, de online változatában még a személyes jelenlétet sem igényli. Így lehetünk akár otthonunk kényelmében vagy a világ másik csücskében, kötöttségek nélkül tudjuk ügyeinket intézni. Ennek ellenére még mindig sokan vannak azok, akik ódzkodnak, vagy tartanak valamiképpen az aláírás és hitelesítés ezen formájától.

Mobiltelefon elektronikus aláírás biztonságosHitek és tévhitek az elektronikus aláírásról

Az tartózkodók táborának „érvei” között főként az ismeretlentől való elhatárolódás mondható általánosnak, ugyanis aggodalmaikat elsősorban a bizalmatlanság táplálja e technikai újítással szemben, illetve az a téveszme, hogy a digitális formátum kevésbé biztonságos, könnyen vissza lehet élni vele. A digitális aláírást a legtöbben úgy képzelik első hallásra, hogy az elektronikus aláírás kézjegyünk scannelt változata. Nem erről van szó.

Szeretnénk eloszlatni ezeket a kételyeket, ugyanis e digitális aláírás tulajdonképpen egy kódrendszer. Működési elve pedig azon alapszik, hogy minden digitális tanúsítványhoz tartozik egy elektronikus kódpár, vagy más néven kulcspár, amely egy titkos kulcsból és egy nyilvános (publikus) kulcsból áll. A titkos kulcs a digitális tanúsítvány alanyának kizárólagos birtokában van, azzal senki más nem rendelkezik, míg a nyilvános kulcs bárki számára hozzáférhető.

A digitális tanúsítványhoz tartozó titkos és nyilvános kulcspár segítségével hozhatunk létre elektronikus aláírást, illetve titkosíthatjuk dokumentumainkat, üzeneteinket. Az ilyen típusú kódolási eljárást nevezzük nyilvános kulcsú kódolási technológiának, míg a technológiához tartozó különböző eljárásrendek, szervezetek, illetve eszközök együttesen a Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra (PKI – Public Key Infrastructure).

Könnyen belátható, hogy ez a rendszer sokkal megbízhatóbb, mint a klasszikusnak számító, papír-tinta alapú változat. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy elektronikus aláírási folyamatban számos alkalommal kell egyéb azonosítókat és biztonsági lépéseket megtennünk, mire aláírásunk hitelessé válik. Ugyanakkor papír alapon semmilyen garanciánk sincs arra vonatkozóan, hogy nem „gyakorolta-e” esetleg más illetéktelen személy is cirkalmas kézjegyünket amellett, hogy beszerzett – könnyen és gyorsan – a miénkkel azonos színű tollat…

Használjuk bátran Minikölcsön igénylése során is az elektronikus aláírást

A hazai banki gyakorlatban is régebb óta alkalmazott, sőt már-már bevett módozatnak mondható az elektronikus aláírási forma.

Itt szintén a gyorsasága és kötetlensége miatt lett különösen kedvelt a felhasználók körében, amellett, hogy a többlépcsős banki biztonsági rendszer segítségével szavatolja tranzakcióink hitelességét. Főként a fiatalok körében terjedt el, de a napi online bankolást előnyben részesítő középkorúaknak is gyorsan elnyerte a tetszését, és az érettebb korú, nyitott szemléletű felhasználók is könnyen megbarátkoznak vele.

A Minikölcsön igénylés során a szerződéskötéshez is elektronikus aláírás szükséges, aminek már említett előnyei, – a gyorsaság és a kényelem – jóval költséghatékonyabbá, kötetlenebbé, és persze környezettudatosabbá teszi a kölcsönfolyósítás folyamatát.

Az élet különböző területein már használjuk a digitális azonosítást

Számos alkalom van a banki gyakorlaton kívül is, ahol elektronikus úton igazoljuk, hitelesítjük magunkat; ilyen például az adóbevallás is, vagy akár egy-egy közigazgatási eljárás alkalmával használt ügyfélkapus rendszerbe történő belépés. A fent említett online bankolás természetes folyamatnak tekinthető, ahol az azonosításunk saját fiókunkban, biztonságosan történik. A közoktatásban és a felsőoktatásban is digitális azonosítás működik, a szolgáltatóknál saját fiókunkból történő online ügyintézés is mindennapos, de egy igazán triviális példával élve: még egy futárcéggel küldött csomag átvételénél is digitális szignót használunk.

Kapcsolódó cikkek:

Elektromos fogkefe

Amit az elektromos fogkeféről tudni érdemes

| Tippek | No Comments
Egyre inkább elfogadottá válik az állítás, miszerint elektromos fogkefével sokkal alaposabb fogmosást végezhetünk, mint hagyományos kefével. A korszerű elektromos fogkefék percenként több ezer oszcilláló és akár több tízezer pulzáló mozgást…
kutyatartás költségei

A kutyatartás költségei – Mennyibe kerül egy kutya tartása?

| Tippek | No Comments
Egy kutya rengeteg örömöt szerez számunkra, de felelős állattartóként biztosítanunk kell számára a megfelelő gondoskodást. Számba vettük a kutyatartás költségeit. Ha most tervezzük a kutyus beszerzését, járjunk utána alaposan, milyen…

Olajsütő választás körültekintéssel

| Tippek | No Comments
Az olajsütő nagyszerű szolgálatot tesz számunkra, ha szívesen fogyasztunk sült hasábburgonyát, ízletes csirkefalatokat vagy más olyan ételeket, amiket bő zsírban kell sütnünk. Az olajsütő segítségével ezeknek a finomságoknak az elkészítése…

Megosztás