Megosztás

A legtöbben valahogy igyekeznek beiktatni a nyár végének közeledtével egy kis plusz pihenést a naptárjukba. Azok sincsenek kevesen, akik az idei hosszabb nyaralást a szezon második felében tervezik, vagy kihasználjuk a szezonvégi, kedvezményes külföldi vagy akár belföldi utazási lehetőségeket is. Ilyekor szokott előtérbe kerülni – leginkább külföldi utazások előtt – a biztonság látszatát nyújtó ’hitelkártya-trükk’.

Csábító hitelkártya-ajánlat után magas költségek lehetnek visszafizetésnél…

A pénzintézetek egy része előszeretettel köttet az ügyfeleivel a nyári időszakban a tervezett utazás indokán egy ’biztonsági mentőövként’ aposztrofált hitelkártya-szerződést. Csalogatóan hangzik, hogy: ,,Ugyan, ez csak egy kártya…!”, hasonlóan a már meglévő bankkártyánk mellé, – egyes esetekben még külön kártya sincs, csak a szerződés, és a bankkártya egyben hitelkártya is, – aminek mára már rutinszerű használatával az érettebb korúak is teljesen megbarátkoztak. A legtöbben ilyen és hasonló indokkal dőlnek be az egyik legdrágább kondíciókkal rendelkező banki hitelterméknek. A biztonság érzetével való kecsegtetés természetesen jól hangzik, de számtalan buktatója van egy-egy ilyen hitelkártyás tranzakciónak.

hitelkártya helyett minikölcsönA hitelkártyával történő vásárlás – főként, ha bankkártyánkkal egyesítve, egy plasztikkártyán elérhető a hitelkártya is – azt az érzést keltheti bennünk, hogy csupán egy megszokott vásárlást hajtunk végre, és azt bankkártyánkkal térítjük. A helyzet azonban az, ebben az esetben, hogy míg a bankkártyás vásárlásaink alkalmával a saját folyószámlánk pozitív egyenlegét használjuk, addig egy hitelkártya esetében ez a bank pénze, és egyenlegünk nulláról indulva negatív irányba mozdul el. Ennek a bank által biztosított hitelkeretnek természetesen speciális, magas költséggel járó kondíciói vannak. Egyik ilyen, hogy a biztonsággal kecsegtető hitelkártya csak határidőben történő fizetés esetén szolgálhat ténylegesen opcióként, ugyanis ha egy-egy alkalommal elfelejtjük határidőre befizetni a korábban felvett összeget, már késedelmi díjat számít fel a bank. Egy-egy ilyen késedelmi díj pedig könnyen a sokszorosába kerülhet, mint amennyi előnnyel járhatott volna a kedvezményesnek mondott hitelkártya.

Az egekben a THM a hitelkártyák esetében

Nem szabad elsiklani afölött sem, hogy egy hitelkártya esetében több költséggel is számolhatunk pluszban: egyenlegértesítő sms, illetve számlavezetési díj is felmerülhet még. Így akár az is előfordulhat, hogy néhány száz forintot költünk a hitelkártyáról, azonban ezt a kis összeget is vissza kell fizetnünk határidőre, mert ha mégsem, akkor még késedelmi kamat is sújt minket az említett költségeken felül. Akár százforintos összeg meg nem fizetése esetén is felszámítják a több ezer forintos késedelmi díjat.

A THM esetén is a legmagasabb százalékokkal kell számoljunk egy hitelkártya kapcsán. A THM segítségével könnyebben eligazodhatunk a hiteltermékek költségeit illetően, így ebből is látszik, hogy ma a piacon 33 és 40% közötti THM mellett használhatjuk csak hitelkártyánkat, ami az egyik legdrágább „mulatság” ma az egész pénzügyi szektorban.

Ezáltal a THM kapcsán kimondható, hogy hitelfelvételi célokat nem szolgálhat a hitelkártya, ugyanis itt szinte mindig a THM lesz az egyik döntő szempont. A jelenlegi 33–40% közötti THM mellett még figyelemmel kell lennünk a havi számlavezetési díjra és a kártyadíjakra, illetve ha készpénz gyors elérése lenne a cél, akkor a kézpénzfelvételi díjak is jelentős tételek lehetnek. Ahogy már fentebb is részleteztük, hitelfelvételi célra egyértelműen találunk kedvezőbb megoldást.

Ilyen kedvezőbb megoldás a Minikölcsön is, amellyel kisebb összegű kiadásainkat jelentősen kedvezőbb feltételek mellett vehetjük igénybe.

Kapcsolódó cikkek:

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

Egy hónap múlva máris itt az őszi szünet!

| Tippek | No Comments
Az őszi szünet idén október 25-én kezdődik, ami még messze van ugyan, de érdemes időben elkezdeni a családi programok szervezését. Akár a fővárosban, akár vidéken töltjük a karácsony előtti utolsó…
A konyhabútor kiválasztása figyelmet igényel

Mire figyeljünk a konyhabútor kiválasztásánál?

| Tippek | No Comments
A megfelelő konyhabútor megtalálása nem könnyű feladat. Az esztétikai szempontok mellett a praktikum is fontos szerephez jut. Némi odafigyeléssel azonban megtalálhatjuk azt a bútort, ami szebbé és otthonosabbá varázsolja a…
Az őszi kerékcsere minden autós számára ajánlott

Jön az őszi kerékcsere ideje!

| Tippek | No Comments
Az őszi-téli kerékcsere fontosságához nem férhet kétség! A téligumik nem csak havas és síkos útburkolaton bizonyítanak; 7 Celsius-fok alatt egyértelműen jobb tapadást és rövidebb fékutat biztosítanak, mint a nyári változatuk.…

Megosztás