Megosztás

Ha igazi borkedvelők vagyunk, figyelmet kell fordítanunk a borok megfelelő tárolására. Ha nem áll rendelkezésünkre borospince, akkor borhűtőre van szükségünk.

Jól tudjuk, hogy a minőségi borokat nem érdemes a hűtőszekrényben vagy a konyhában tárolni; a nem megfelelő tárolás következtében a borok minősége romlani kell, így nem várhatunk tőlük maximális ízélményt. Kevesen tudják, de nem megfelelő tárolás, magas hőmérséklet és napfény hatására a bor akár két-három óra alatt veszíthet a minőségéből. Ez persze arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes megfontolni, hol vásárlunk minőségi borokat…

Ezért nem jó választás a hűtőszekrény…

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a borhűtő nem hűtőszekrény, élelmiszerek hűtésére nem alkalmas, ahogyan a hűtőszekrény sem alkalmas borok tárolására. A legfőbb különbség a hőmérsékletben mutatkozik meg; a borhűtők esetén rendszerint 7 és 18 °C közötti hőmérsékletet állíthatunk be, ezzel szemben a hűtőszekrények 1 és 4 °C között működnek.

Még egy fontos dologról beszélni kell, ez pedig a páratartalom. Ez elsőre meglepően hangzik, a magyarázat azonban teljesen logikus. Gondoljunk azokra a zöldségekre, amelyeket hosszabb időn keresztül a hűtőszekrényben tárolunk: teljesen kiszáradnak. Ugyanez történik a parafadugókkal is. Amikor a dugó elveszíti a természetes nedvességtartalmát, a bor oxigénnel érintkezik és erjedésnek indul. A borhűtők természetesen alkalmasak a megfelelő páratartalom biztosítására, így a borainkat akár hosszú időn keresztül biztonságosan tárolhatjuk.

Ha borhűtőt használunk…

A borhűtő minden egyes pillanatban felszolgálásra kész állapotot biztosít a bornak. Míg a rendes hűtőszekrények túlhűtik a bort, ezzel elnyomják a zamatok élvezeti értékét, addig a borhűtő maximális ízélményt képes biztosítani.

A magasabb felszereltséggel rendelkező borhűtők rendszerint több hűtőzónával rendelkeznek. Persze felvetődik a kérdés, miért van szükség egyáltalán ilyen megoldásra… Érdemes tudni, hogy a különböző borokat különböző hőmérsékletre érdemes hűteni annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb élvezeti értéket biztosítsák számunkra, emiatt az egyterű borhűtők helyett érdemes több zónával rendelkezőt választani.

Általánosságban elmondható, hogy a fehérborokat némileg alacsonyabb hőmérsékleten fogyasztjuk. Esetükben a friss aromák jobban élvezhetők alacsonyabb hőmérsékleten; rendszerint 7-10 °C közötti beállítás lehet célravezető. A vörösborokat 12-17 °C közötti hőmérsékleten tároljuk; mivel ezek a borok bővelkednek tanninban, az alacsonyabb hőfok kissé savas hatást kelthet.

Ha mégis egyterű borhűtő mellett döntenénk, és vegyesen szeretnénk fehér és vörös borokat is tárolni, abban az esetben érdemes 12-13 °C körüli beállítást választani.

Ha fontos számunkra a borkultúra, de nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzösszeg egy borhűtő megvásárlásához, a Minikölcsön megoldást nyújthat; 0% THM expressz szolgáltatással, külön díj ellenében, illetve 24,9% THM normál szolgáltatással.

Kapcsolódó cikkek:

kutyatartás költségei

A kutyatartás költségei – Mennyibe kerül egy kutya tartása?

| Tippek | No Comments
Egy kutya rengeteg örömöt szerez számunkra, de felelős állattartóként biztosítanunk kell számára a megfelelő gondoskodást. Számba vettük a kutyatartás költségeit. Ha most tervezzük a kutyus beszerzését, járjunk utána alaposan, milyen…

Olajsütő választás körültekintéssel

| Tippek | No Comments
Az olajsütő nagyszerű szolgálatot tesz számunkra, ha szívesen fogyasztunk sült hasábburgonyát, ízletes csirkefalatokat vagy más olyan ételeket, amiket bő zsírban kell sütnünk. Az olajsütő segítségével ezeknek a finomságoknak az elkészítése…

Borhűtő vásárlás okosan

| Tippek | No Comments
Ha igazi borkedvelők vagyunk, figyelmet kell fordítanunk a borok megfelelő tárolására. Ha nem áll rendelkezésünkre borospince, akkor borhűtőre van szükségünk. Jól tudjuk, hogy a minőségi borokat nem érdemes a hűtőszekrényben…

Megosztás