Megosztás

Egy kutya rengeteg örömöt szerez számunkra, de felelős állattartóként biztosítanunk kell számára a megfelelő gondoskodást. Számba vettük a kutyatartás költségeit.

Ha most tervezzük a kutyus beszerzését, járjunk utána alaposan, milyen fajtát választhatunk, illetve ki tudjuk-e elégíteni a kiszemelt fajta mozgásigényét. A beszerzés költsége természetesen attól is függ, honnan szerezzük be az állatot; lehetőleg válasszunk a menhelyek lakói közül! A menhelyi kutya megspórolja számunkra a tenyésztőnek szánt összeget, ráadásul olyan ragaszkodással hálálja meg a gondoskodást, amire csak egy mentett kutyus képes.

kutyatartás költségeiHa mégis kölyökkutya mellett döntenénk…

Kölyökkutya esetén számolnunk kell a chip és a kötelező oltások költségével. A chip beültetésének költsége nagyjából 4000-4500 forint. Érdemes tudni, hogy 2013 óta törvény kötelezi a gazdikat ebük chippelésére, ennek elmulasztása pénzbüntetést von maga után. A kutya féléves koráig több oltást is kap, amelyek összesített költsége nagyjából 20-25 ezer forint. Ezt követően a kutya minden évben kombinált oltást és veszettség elleni vakcinát kap, ezek évi 13-14 ezer forint kiadást jelentenek. Tulajdonképpen az itt leírtak azok a kötelező költségek, amelyeket mindenképpen fedeznünk kell, ha kutyánk van.

A kutyusunk egészsége védelmében érdemes évente meglátogatni az állatorvost. Sok esetben olcsóbban megússzuk a vizsgálatot, ha a kötelező oltás idejét választjuk a rutinvizsgálatra is.

A nem kötelező oltások évi 10-20 ezer forintra rúgnak; ezeket természetesen nem kötelező beadatnunk, némelyik azonban fontos lehet a kutya fajtájától, életmódjától és méretétől függően. Konzultáljunk erről az állatorvosunkkal!

Minden kutyának szüksége lehet olykor-olykor sürgősségi ellátásra, netalán műteni kell. A műtétek rendszerint több tízezerbe kerülnek, de előfordulhatnak 100 ezret meghaladó költségek is.

Táplálás

A táplálás költségei elsősorban a táp minőségétől, illetve az elfogyasztott mennyiségtől függ, ami természetesen szoros összefüggést mutat az eledel minőségével. A legolcsóbb tápok szinte csak nyomokban tartalmaznak húst és állati származékot, a nyershamu tartalmuk sem ideális a kutyusok számára. A magasabb hústartalommal rendelkező készítmények értelemszerűen magasabb tápanyagtartalommal rendelkeznek; ezek képesek biztosítani a kutya vitalitását és hosszútávú egészségmegőrzését.

Egy átlagos méretű kutya esetében a konzervtápok napi 400-800 forint kiadást jelentenek, a száraztápok kiszereléstől függően 300-700 forintba kerülnek. Ez alapján kiszámítható, hogy egy közepes termetű kutya táplálása hozzávetőlegesen 13-18 ezer forintba kerül havonta.

Felszerelések

Nem túlzás azt állítani, hogy rengeteg pénzt el lehet költeni különböző felszerelésekre. Szerencsére a legtöbb használtan is megvásárolható, egy alapos tisztítást követően pedig biztonságosan használható. Kutyaházat pedig mi magunk is készíthetünk, ha rendelkezünk némi barkács-affinitással.

Ha kutyánk van, rengeteg örömöt fogunk kapni tőle; sőt, ma már bizonyított, hogy az egészségünkre is jótékony hatást gyakorol egy négylábú társ jelenléte.

Kapcsolódó cikkek:

kutyatartás költségei

A kutyatartás költségei – Mennyibe kerül egy kutya tartása?

| Tippek | No Comments
Egy kutya rengeteg örömöt szerez számunkra, de felelős állattartóként biztosítanunk kell számára a megfelelő gondoskodást. Számba vettük a kutyatartás költségeit. Ha most tervezzük a kutyus beszerzését, járjunk utána alaposan, milyen…

Olajsütő választás körültekintéssel

| Tippek | No Comments
Az olajsütő nagyszerű szolgálatot tesz számunkra, ha szívesen fogyasztunk sült hasábburgonyát, ízletes csirkefalatokat vagy más olyan ételeket, amiket bő zsírban kell sütnünk. Az olajsütő segítségével ezeknek a finomságoknak az elkészítése…

Borhűtő vásárlás okosan

| Tippek | No Comments
Ha igazi borkedvelők vagyunk, figyelmet kell fordítanunk a borok megfelelő tárolására. Ha nem áll rendelkezésünkre borospince, akkor borhűtőre van szükségünk. Jól tudjuk, hogy a minőségi borokat nem érdemes a hűtőszekrényben…

Megosztás